wtorek, 10 czerwca 2014

Co jedzą w Wielkiej Brytanii?

                       Co jedzą w Wielkiej Brytanii?

                                                    Śniadanie


Jajka,kiełbaski, bekon, pieczone pomidory, gotowana fasola,pieczarki, tosty, masło, kawa / herbata, mleko, dżem, miód
 





















                                          Obiad 

 
Ploughman's Lunch
Świeże pieczywo, ser, i słodkie pikle.



 Steak and Kidney Pie
Kawałki nerek wołowych i wieprzowych uduszone w gęstym sosie, podane z przypieczonym chrupiącym ciastem.


 
Shepherd's Pie
Duszona mielona wołowina z jarzynami przykryta "czapką" z puree ziemniaczanego.

                            
                                    Fish and chips

 Najpopularniejsze danie w Anglii.




Fish and chips -również fish 'n' chips, z ang. „ryba z frytkami – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby tradycyjnie dorsza lub łupacza w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
Na Wyspach Brytyjskich potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku – miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb.
Danie popularne jest zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, na Wybrzeżu Północno-Zachodnim oraz w Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych, a także w Irlandii i Republice Południowej Afryki.
Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Według badań instytutu Synovate jest to bardzo lubiane przez Brytyjczyków danie. W slangu, głównie w północnych częściach Wielkiej Brytanii, "the chippie" oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips.
Na Warmii tak przygotowaną rybę podaje się z ziemniakami pokrojonymi w plastry i smażonymi, a na koniec posypanymi solą, pieprzem i ziołami: kminkiem, majerankiem i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz