Śniadanie
Jajka,kiełbaski, bekon, pieczone
pomidory, gotowana
fasola,pieczarki, tosty, masło, kawa
/ herbata, mleko, dżem, miód
Obiad
Ploughman's
Lunch
Świeże
pieczywo, ser, i słodkie pikle.
Shepherd's
Pie
Duszona
mielona wołowina z jarzynami przykryta "czapką" z puree
ziemniaczanego.Fish and chips
Najpopularniejsze danie w Anglii.
Fish and chips -również fish 'n' chips, z ang. „ryba z frytkami – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby tradycyjnie dorsza lub łupacza w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
Na Wyspach Brytyjskich potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku – miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb.
Danie popularne jest zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, na Wybrzeżu Północno-Zachodnim oraz w Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych, a także w Irlandii i Republice Południowej Afryki.
Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Według badań instytutu Synovate jest to bardzo lubiane przez Brytyjczyków danie. W slangu, głównie w północnych częściach Wielkiej Brytanii, "the chippie" oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips.
Na Warmii tak przygotowaną rybę podaje się z ziemniakami pokrojonymi w plastry i smażonymi, a na koniec posypanymi solą, pieprzem i ziołami: kminkiem, majerankiem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz